Protestantse gemeente


Veldhoven

Vierplek Bladel

Oecumenische dienst 4 mei Hoogeloon

HOOGELOON - Het geloof samen belijden, is iets moois.

"Overgenomen uit PC 55"

 In Hoogeloon laten de pastoor en de dominee zien dat geloof verbindt, troost geeft en dat verschillen niet hoeven leiden tot conflict maar juist tot dialoog en mooie diensten.  Op 4 mei is er in de kerk van Hoogeloon een oecumenische dienst in de kerk die voorgegaan wordt door pastoor Harm Schilder en dominee Matthijs de Vries.

Dienst op 4 mei

Jarenlang was het in Hoogeloon de gewoonte om de viering van Dodenherdenking te beginnen met een kerkdienst. Matthijs: “Na corona besloot het 4 mei Comité daarmee te stoppen. Dat besluit respecteren we, maar dat wil niet zeggen dat we het niet zelf op kunnen pakken.

We hebben al die jaren ervaren dat het voor veel mensen van toegevoegde waarde was om even in gebed te gaan voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daarom hebben Harm en ik het initiatief genomen om een dienst voor te bereiden voor iedereen die daar behoefte aan heeft.”

Geloof verbindt

De pastoor en de dominee treffen elkaar niet vaak maar er is wel een klik.  Harm: “We zijn in hetzelfde jaar aan onze taak begonnen.  Meteen toen we voor het eerst kennismaakten, begrepen we elkaar.  We staan op hetzelfde standpunt dat geloof en gebed kunnen verbinden en hebben daarom al vaker samen een dienst voorbereid en zijn deze voorgegaan.

 In de Tweede Wereldoorlog zag je het ook: pastoors en dominees zaten vaak gevangen in dezelfde barak en daar vonden ze elkaar in het geloof.  Ze lazen samen de bijbel en gingen de dialoog aan, met respect voor elkaar.  Daaruit zijn later de vredesbewegingen, zoals bijvoorbeeld Pax, ontstaan. Zij durfden over de verzuiling heen te stappen en hadden maar één doel: verbinden en troosten.”

Gebruik kerkgebouwen in oorlogstijd

 Kerkgebouwen zijn doorgaans een veilige haven tijdens oorlogen of ander noodsituaties.

 Zowel Harm als Matthijs hebben een warme belangstelling voor geschiedenis en vertellen daar graag over.  Harm weet uit de overlevering dat de oude toren van Hoogeloon gebruikt werd door een Duitse sluipschutter.

 “Nauwelijks voor te stellen dat een dergelijk gebouw hiervoor gebruikt, mag haast wel zeggen ‘misbruikt’ werd. ” Matthijs: “Over de rol van de protestante kerkjes in deze regio tijdens de Tweede Wereldoorlog weet ik niet zo veel, moet ik bekennen.  Ik weet wel dat de kerkklokken van de rooms katholieke kerk zijn gespaard maar waarom dat precies was, weet ik niet.  Alle metalen werden gebruikt voor de vervaardiging van wapens maar deze klokken zijn dus niet ingenomen.”

Oproep om verhalen te delen Harm kent het verhaal van seminarist Jan Beex die vanwege de sluiting van het seminarie terug naar Hoogeloon kwam en zich aansloot bij het verzet.
 “Van hem is bekend dat hij de Engelse piloten hielp om militaire kaarten te maken. ” Matthijs kent het verhaal van het Joodse meisje dat op het protestants kerkhof van Hoogeloon begraven is, maar van wie nog altijd geen naam bekend is. “Wij zijn allebei gefascineerd door dit soort verhalen en zouden er graag nog meer horen. Het aantal mensen dat de informatie kan geven wordt steeds kleiner, naarmate de oorlog langer is geleden.  Verhalen die de kerken verbinden aan de Tweede Wereldoorlog zijn altijd van harte welkom om met ons te delen”, doen ze een verkapte oproep.

 Van harte welkom

Vrede is voor iedereen en daarom besloten Matthijs en Harm om samen een oecumenische dienst te organiseren in de kerk van Hoogeloon, voorafgaand aan de stille tocht die door het 4 mei Comité wordt georganiseerd.  “We beginnen de dienst om 19.00 uur en zijn klaar als de stille tocht vertrekt vanaf D’n Anloôp.  We nodigen iedereen van harte uit om deze unieke dienst te bezoeken.  Het is niet belangrijk of je gelooft of welk geloof je aanhangt om samen te bidden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen.  Het samen zijn is wat ertoe doet, wat ons helpt en troost.”

Laatste wijziging: 2024-04-26 20:53:38

Immanuel kerk en ontmoetingscentrum is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland | (c) 2018 Wouter de Geus
Inloggen voor beheerders
Gemaakt met