Protestantse gemeente


Veldhoven

ANBI Kerk

A.        Algemene gegevens

Naam Anbi:

Protestantse Gemeente te Veldhoven

Telefoonnummer:

040 – 253 26 69

RSIN/Fiscaal nummer:

862223684

KvK nummer:

76399141 

Website adres:

www.immanuelkerkveldhoven.nl

E-mail:

info@immanuelkerkveldhoven.nl

Adres:

Teullandstraat 1

Postcode:

5503 VV

Plaats:

Veldhoven

De Protestantse Gemeente te Veldhoven is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “.

Protestantse Gemeente Veldhoven is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en(tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: Kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse Gemeente te Veldhoven.

B.        Samenstelling bestuur

Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de Kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de Kerkenraad 15 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.

Voor het beheer van de financiële middelen kent onze gemeente een College van Kerkrentmeesters en een College van Diakenen. Beide colleges zijn vertegenwoordigd in de Kerkenraad.

Het College van Kerkrentmeesters bestaat uit 7 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De Kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het College bestaat uit ten minste drie leden. Verder hebben zowel de Kerkenraad als het College, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het Classicale College voor de Behandeling van Beheerszaken.

C.        Doelstelling/visie

De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.

  1. De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
  2. Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
  3. Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

D.        Beleidsplan

In het beleidsplan van de Protestantse Gemeente Veldhoven staat dat we een gemeenschap van mensen willen zijn waar je op een warme manier welkom bent zoals je bent, met wat je bezig houdt, waar ruimte is voor jouw vragen en twijfels, voor jouw zoektocht naar wat je leven zinvol maakt.
Een nadere uitwerking hiervan kunt u vinden via deze link: Vuurplaats Immanuel (2024-2030)

De missie van het jeugdwerk is:
Samen als kerk en gemeente in een warme sfeer open staan voor geloof en ontmoeting. Met ouders/verzorgers, leiding en jongeren zorgen voor een aantal goede, leuke en inhoudsvolle activiteiten waarin kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn en vrienden mee naar toe kunnen/willen nemen.

Wij willen graag dat kinderen hiervoor vanuit ieder hun eigen achtergrond, vrij kennis maken met het geloof en christelijke tradities, hierover leren en hieraan invulling geven in hun eigen leven.
Doelstelling is dat kinderen en jongeren dit uiteindelijk als een verrijking voelen en kunnen toepassen in hun leven, waarin normen en waarden en de omgang met mensen belangrijk zijn. Wij willen ze graag op weg helpen op de reis waar ze God kunnen leren kennen, die met hen meegaat met kracht en liefde.

E.        Beloningsbeleid

De beloning van onze predikant is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse Kerk in Nederland.’ De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland

Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F.         Verslag activiteiten

De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.

Wij zijn een geloofsgemeenschap die zich voor de eigen leden én voor mensen buiten de kerk inzet. Wij ondersteunen de Voedselbank, het Diaconaal Centrum te Eindhoven en het Diaconaal Noodfonds. Onze predikanten bieden regelmatig hulp en bijstand aan niet-kerkleden. Daarbij wordt ook een brede scala van sociale activiteiten zoals lezingen over diverse onderwerpen, film avonden en dagjes uit georganiseerd. Meer informatie hierover is te lezen in het kerkblad: Samen 

G.        Voorgenomen bestedingen

Het overzicht van de baten en lasten in 2022 en 2023 volgens de jaarrekeningen van die jaren en een begroting voor 2023 en 2024 is hier te vinden.

 

Toelichting op de jaarrekening van 2023

Voor 2023 waren de opbrengsten uit onroerende zaken voorzichtig begroot. Uiteindelijk waren de opbrengsten uit verhuur een stuk hoger dan begroot, en ook hoger dan in 2022.

 Het grootste deel van rentebaten bestaat uit de constante stroom aan rente-inkomsten door de  doelspaarrekeningen.
Voor de begroting was daarnaast uitgegaan van de lage rentestand, conform eerdere jaren. Echter in 2023 steeg de rente weer, waardoor de baten hoger uitvielen dan gedacht.

De opbrengsten levend geld vallen conform de algemene trend lager uit dan in 2022, maar wel hoger dan begroot.
De ontvangen subsidiebedragen zijn met name voor de regiopredikant en komen van diverse subsidiegevers.
Onder de incidentele lasten staan de bijbehorende uitgaven voor de regiopredikant.

Wat opvalt zijn de fors hoge kosten voor onderhoud. Dit wordt o.a. veroorzaakt door diverse inspecties die gedaan zijn. Daarnaast zijn veel kleinere reparaties uitgevoerd. De opgebouwde voorziening voor enkele grotere posten is onttrokken.
Daarnaast zijn de energiekosten flink gestegen, door de hoge tarieven.

De afschrijvingskosten van de inventaris in 2023 zijn conform verwachting. Het budget was te laag ingeschat, doordat er in de 1e versie van de jaarrekening van 2022 een fout gemaakt was. Deze werd hersteld reeds in de definitieve versie van de jaarrekening over 2022, maar pas nadat het budget voor 2023 al ingediend was. Daardoor is het budget foutief voor 2023.

Ds Wim Dekker nam onverwachts afscheid in 2023. Sindsdien zijn we vacant. Daardoor zijn de loonkosten flink lager dan begroot, en de kosten voor preekvoorziening fors hoger.

De incidentele baten bestaat vooral uit herwaardering van de pastorie (WOZ verhoging) en kerk (afwaardering van de geschatte waarde van de grond; conform richtlijn van de PKN).
De incidentele lasten zijn, zoals eerder vermeld, de kosten voor de regiopredikant.

De overige posten zijn redelijk in lijn met de begroting.

Het vergroten van mogelijke opbrengsten alsook het verder beperken van kosten blijven aandachtspunten voor het komende jaar.

 

 

Laatste wijziging: 2024-07-22 16:39:05

Immanuel kerk en ontmoetingscentrum is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland | (c) 2018 Wouter de Geus
Inloggen voor beheerders
Gemaakt met