Protestantse gemeente


Veldhoven

Lieuwe Wijbenga

Lieuwe T. Wijbenga

 

Vanaf 1 mei 2019 ben ik werkzaam bij de Protestantse gemeente te Veldhoven.

Ik ben geboren en getogen in Sint Annaparochie (noordwest Friesland). Die streek heet ‘het Bildt’. Het is van oorsprong een polder die door Hollanders is drooggelegd (1505 n. Chr.). Veel Hollanders zijn er blijven wonen en hebben zich vermengd met de Friese bevolking. Hierdoor is een eigen streektaal ontstaan, namelijk ‘het Bildts’. Ik ben het Fries dus niet machtig, ondanks mijn Friese naam en Friese afkomst.

Ik heb in Leeuwarden een theologie opleiding gevolgd (HBO- Godsdienst Pastoraal Werker). In 2011 ben ik afgestudeerd. Een half jaar later ben ik aan de slag gegaan in de Protestantse Gemeente Minnertsga (Friesland). Ik heb 7 jaar in deze gemeente gewerkt. In de tussentijd ben ik ook als kerkelijk werker werkzaam geweest in de Protestantse Gemeente Tzummarum-Firdgum (Friesland).

Eind 2018 vond ik het tijd om een nieuw avontuur aan te gaan. Ik had al een poosje de wens om in een heel ander gebied te gaan wonen en werken. Die kans kwam bij de Protestante Gemeente Veldhoven. Voor mij een hele stap om vanuit het hoge noorden naar het diepe zuiden te verhuizen. Toch, het is een stap waarvan ik heel blij ben dat ik hem gemaakt hebt. In Veldhoven en omgeving voel ik me thuis.

In mijn vrije tijd maak ik muziek. Ik speel piano en zing graag. In Friesland ben ik nog altijd actief bij een coverband, ‘FROST’ genaamd. Ons repertoire is popmuziek vanaf de jaren ’60 tot heden. Ook speel ik trombone. Ik heb in Friesland bij Brassbands en Fanfares gespeeld. In Veldhoven heb ik me aangesloten bij een Harmonie. Daarnaast ben ik wielerliefhebber. Ik volg de sport op de voet. Maar ik fiets zelf ook graag.

Wat drijft mij om dit werk te doen?

Ik heb al een hele geloofsreis gehad. Ik beschouw het niet als vanzelfsprekend dat ik dit werk doe. En dat is ook weer het mooie en verrassende aan het leven; het loopt vaak niet zoals je gepland hebt. Voor zover je al van planning kunt spreken natuurlijk. Ik weet mij gezegend dat ik dit werk mag doen. Ik ben daar dankbaar voor. Het is ook dankbaar werk als je iets voor anderen kunt betekenen. Vooral in de gesprekken met mensen ervaar ik dat. Het begint allemaal met luisteren. En dat is al een vak apart. Ik hoop daarin te blijven groeien en ontwikkelen.

Twijfel is voor mij een belangrijke factor. Ik beschouw dat niet als negatief, maar juist als iets positiefs. Als je twijfelt dan zet je jezelf aan het denken. En als je gaat nadenken dan zet je iets in beweging. En beweging is leven. ‘Twijfel is het begin van de wijsheid’, heb ik eens gelezen, en die uitspraak laat mij niet los. Zo zijn er veel dingen die ik niet weet, en waar ik dus over nadenk. Maar daar word ik niet onrustig van. Ik vertrouw op dat grote mysterie. Een mysterie dat we soms God noemen, of Schepper, of Vader, of De Onbewogen Beweger. Er zijn zoveel benamingen, en dat geeft ruimte.

Zo lees ik de bijbel ook. Als een boek wat ruimte schept, wat leeft, en wat vrijheid brengt. De God in de bijbel is een God die vrijheid hoog in het vaandel heeft. Dat mogen wij nooit vergeten. Die ruimte, om het leven te blijven ontdekken, om ook het geloof, de bijbel en God te blijven ontdekken, dat geeft mij rust en vertrouwen voor de toekomst.

Lieuwe T. Wijbenga

Tel: 06-19356774

Mail: kerkelijkwerker@immanuelkerkveldhoven.nl

Laatste wijziging: 2023-07-27 16:52:13

Immanuel kerk en ontmoetingscentrum is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland | (c) 2018 Wouter de Geus
Inloggen voor beheerders
Gemaakt met