Protestantse gemeente


Veldhoven

Matthijs de Vries

Vierplek Bladel

Vanaf 1 januari 2022 ben ik predikant in de Protestantse Gemeente Veldhoven, met als werkgebied de vierplek Bladel en omgeving.

Van oorsprong ben ik van doopsgezinden huize. Op mijn 21ste ben ik gedoopt in de doopsgezinde kerk te Eindhoven. Ik heb destijds bewust de keuze gemaakt om me te laten dopen op belijdenis. Het onderdeel zijn van de gemeente van Christus was een belangrijk punt in mijn belijdenis, en dat is het nu nog steeds. In de gemeente brengen we geloof immers samen in de praktijk.

In de Protestantse Kerk in Nederland, waar ik bij mijn aantreden als predikant in Eersel en Bergeijk in 2018 lid van ben geworden, voelde ik mij al snel thuis. Ook is het leuk om na jarenlange omzwervingen door Nederland: mijn studie in Amsterdam, en predikantschap in Middenbeemster en en Giethoorn, weer terug te zijn in Brabant en in Bergeijk te mogen wonen.

Ook als doopsgezind predikant had ik via de oecumene en contacten in raden van kerken altijd een goede band met protestantse collega’s en gemeenteleden. Ook ging ik vaak naar nascholingen op Hydepark en heb ik een cursus tot godsdienstleraar in het Protestants Christelijke Vormingsonderwijs genoten. Ik vind de verschillen tussen beide kerkgenootschappen in de praktijk niet groot, en ze zijn ook steeds meer naar elkaar toegegroeid. De PKN is wat hiërarchischer en organisatorisch sterker gestructureerd, maar dat voelt voor mij wel goed. Ook de landelijke PKN staat ten dienste van, en denkt mee met, de plaatselijke gemeente.

 

Dat voor mij de gemeente centraal staat in mijn geloof, komt ook tot uiting in mijn werk als predikant, waarin ik toegankelijk wil zijn en dicht bij de mensen wil staan. Gedurende mijn hele loopbaan ben ik predikant geweest in samenwerkingsverbanden van meerdere, kleine gemeenten bij elkaar, dus dat is inmiddels mijn specialisme geworden.

Verder ben ik graag bezig met muziek. Ik speel dwarsfluit, maar liever nog luister ik naar popmuziek. Als ik de kans krijg maak ik in de kerkdienst graag ruimte in voor een live band. Daarbij verdiep ik mij in het repertoire van de band, analyseer ik de teksten van de liedjes en probeer ik het in één geheel samen te voegen met de schriftlezingen en het thema van de dienst.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met bestuurswerk als secretaris van de Eind- en Veldhovense schermvereniging En Garde, of ik stap op mijn ligfiets. Het liefste ga ik wandelen met mijn gezin, bestaande uit mijn vrouw Linda –zij werkt in Oerle als lerares- en onze kinderen Julia (16) en Wouter (14).

MatthijsDeVries.png

Laatste wijziging: 2023-11-20 17:46:22

Immanuel kerk en ontmoetingscentrum is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland | (c) 2018 Wouter de Geus
Inloggen voor beheerders
Gemaakt met