Protestantse gemeente


Veldhoven

Kempengemeenten

 

Kempen_banner.jpg

 

Van Kempengemeenten naar PKN-De Kempen

 

Onze protestantse gemeente in Veldhoven vormt samen met vijf buurgemeenten in de Kempen een “combinatie van gemeenten”. De buurgemeenten waarmee we in 2011 een combinatie vormen, zijn Aalst - Waalre, Valkenswaard, Hoogeloon-Eersel, Bladel en Bergeijk.
Een proces is op gang gekomen om overleg en activiteiten te bundelen. Op 1 januari 2016 zijn we officieel een samenwerkingsverband aangegaan en vanaf 9 maart 2017 heet de combinatie “PKN de Kempen”.
Binnen de combinatie hebben onze predikanten een arbeidscontract en zijn verbonden zijn aan de combinatie van gemeenten. Dat heeft het voordeel dat onze predikanten gemakkelijk kunnen samenwerken en taken kunnen uitwisselen of werk van elkaar kunnen overnemen. Ook als een gemeente groeit of krimpt, is het binnen een combinatie gemakkelijker om daarop in te spelen. Elke predikant heeft wel zijn eigen standplaats en zijn eigen pastorale gebied. Het opzetten van een “voorgangers-carrousel”krijgt vanaf 2023 vaste vorm.
Ook de kerkbesturen leren van elkaar  en  wisselen ideeën uit.
Elke gemeente heeft zijn eigen geschiedenis en sfeer. Die te koesteren en te behouden –bij alle enthousiaste pogingen om de kerk “bij de tijd” te houden– blijft een aandachtspunt.

 

Recente ontwikkelingen.
In de organisatie zijn na 2020  verrassende veranderingen tot stand gekomen:

 

  • De gemeente van Eersel-Hoogeloon en Bergeijk zijn gefuseerd.
  • De gemeente Bladel is een zogenaamde Vierplek geworden, als onderdeel van de gemeente Veldhoven.
  • Een aantal subsidiegevers heeft het mogelijk gemaakt om een tijdelijke regiopredikant (0,2 Fte) aan te stellen, die meehelpt om de samenwerking te stroomlijnen.

 

Vijfmaal per jaar is er overleg van de voorzitters van de kerkenraden. Van deze vergaderingen wordt een verslag gemaakt voor de gemeenten.

 

 

 

Protestantse Kerk Bergeijk

 

Protestantse Gemeente Bladel

 

Protestantse Kerk Hoogeloon-Eersel

 

Protestantse Gemeente Valkenswaard

 

Protestantse Gemeente Agnus Dei Waalre

 

PKN - De Kempen

 

 

 

De voorzitters zijn te bereiken op voorzitters@pkn-dekempen.nl 

 

 

 

 

 

Laatste wijziging: 2024-01-09 14:32:08

Immanuel kerk en ontmoetingscentrum is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland | (c) 2018 Wouter de Geus
Inloggen voor beheerders
Gemaakt met